Friday

Kött och blod...


Make me feel like a beggar
Make me feel like a thief
Make me feel like a battle, that cannot end in peace
Make me feel like running, as if I've lost my nerve
Make me feel like crying, tears I don't deserve

Han som snart ska bli arresterad har ett namn. Han kommer inom några minuter att brottas ner trots att han är gammal och hans kropp inte kan bjuda fysiskt motstånd. Han kommer lyftas upp av uniformerade män i kamouflagemönster. Hans röst ska ljuda i den kalla eftermiddagen när specialstyrkorna för bort honom. När de bär honom som kasserad materia och kastar in honom i en skåpbil utan rutor som rivstartar med en sladd på den snöbeklädda asfalten innan den försvinner. För trots att han inte kan bjuda något motstånd med sina händer, i ärlighetens namn är han till och med oförmögen att försvara sig själv, är han farligare än de flesta.

Han har ett annat vapen.

Han är kanske inte medveten om att han snart kommer att arresteras där han står utanför det Armeniska parlamentet. Där han skriker så att saliven spottas ut som kulor från en k-pist från hans mun när han försöker bryta sig ur den järnring som polisen slagit runt demonstranterna. Hopträngda utan tillflykt kan varken han eller de andra röra sig någonstans. Så han skriker. Skriker ut sin rätt om att tycka vad han vill. Skriker ut sitt hat mot regimen. Skriker för att någon gör honom orätt. Han står med sitt ansikte någon centimeter ifrån män som skulle kunna fälla honom till marken med ett slag och som snart kommer att göra det. Men hans ögon vittnar inte om rädsla. För han vet. Den moraliska rätten är hans denna eftermiddag. Så han skriker. Mot sina förtryckare. Att oavsett om de tar honom så kommer han fortsätta. Att skrika.

Kanske är han ändå medveten om att han snart kommer att föras bort. 
Trots allt.

Avståndet mellan de som passerar utanför denna ring av oräkneliga poliser och han som snart ska bli arresterad är egentligen bara några meter fysisk, men i verkligheten åtskiljs de än mer av några poliser. För de lever ett annat liv. Inrättade i ledet. Där de är glada att det finns mat i snabbköpskassornas hyllor, att de har råd att värja sig mot kylan genom att få pengar över till både elräkning och vinterpälsar. De är majoriteten. De som håller sig innanför ramarna och aldrig behöver fundera på vad inskränkt frihet egentligen innebär. Så länge de kan fylla påsarna med mat och unna sig något extra lite då och då är de nöjda. De som pliktskyldigt infinner sig i kön och inte förstår att friheten enbart gäller för den som står kvar som alla andra. Ta deras frihet, bara du ger något i utbyte. Majoriteten av de som passerar den inringade demonstranterna skulle aldrig ens fundera på att deras egna rättigheter egentligen bara är en ytlig fasad. De tittar på honom som snart ska bli arresterad och ser en skrikande dåre som borde spärras in och där det är hans fel om så blir fallet.

Länder där majoriteten är ovetande om att de lever i förtryck är mer skrämmande än länder där friheten är så onåbar att det inte ens går att låtsas att den finns. För i länder där frihet enbart är en dröm, där kämpar majoriteten av människor, de ställer sig inte i ledet. 

Men på gatan utanför parlamentet är de som kämpar en lite minoritet, de andra passerar förbi med välfyllda plastpåsar på väg hem då det trotsa allt är fredag eftermiddag. I tron om att de är fria att leva som de vill.

Han som snart ska bli arresterad för deras talan, dessa människor innan för ringen av poliser, som värdesätter sina rättigheter mer än överfyllda varuhyllor och nya bilar. Hans brinnande ögon får flera poliser att vika ner blicken. Hans saliv träffar en av poliserna framför honom som torkar bort den och sedan stirrar rakt fram som att han som ska bli arresterad inte fanns. Jag undrar i detta kaos där folk bärs till väntande lastbilar för att förhöras och misshandlas, vad dessa unga poliser tänker. Hur de kan se så oberörda ut när en landsman några centimeter från deras ögon skriker ut sin förtvivlan.

Borde inte även de någonstans vara människor av kött och blod?

Till slut när vi alla tror att vi vunnit. När poliserna släppt ut några av demonstranterna från lastbilarna. Så händer det. Han attackerar bakifrån. Lyfter upp han som nu blir arresterad. Får hjälp av breda män. Han som nu blir arresterad försöker göra motstånd. Men som sagt, han är för tunn och skröplig för att värja sig. De övriga demonstranterna kastar sig in i högen av armar och händer för att undsätta honom. Tumultet är totalt. Nävar vevas, batonger träffar pannor, skrik river igenom eftermiddagstrafiken. Och till slut inser vi att vi förlorat. Polisen slår sin ring tätare. Det är för sent.

Han som skrek har blivit arresterad och bortförd.

Vi hålls kvar i ringen som nu är så tät att vi känner polisernas andedräkt (så de är av kött och blod trots allt). Jag gömmer minneskorten i strumporna. Blir förhörd av en säkerhetsman. Ljuger som när lögnen är som vitast. Och sen efter någon timme får vi som inte blivit arresterade, gå. Från en grupp av människor sprids vi i staden och skingras tills vi är anonyma individer utan namn i en grå massa av andra anonyma individer.

Men han som tidigare skrek har ett namn.

Vartges.

Namnet på motstånd.
På frihet.
På vad som är värt att kämpa för.

Med en röst som kommer att fortsätta.
Tills den får som den vill eller någon släcker den för alltid.

Is this really living sometimes it's hard to tell
Or is this a kind of gentler hell
Turn out the lights
And let me stare into your soul
I was born and bled for you old

Distans i inlägg: 1 kilometer
Total distans: 257 495 kilometer